Bzinské zemiakové hody

28.11.2016 08:19

Bzinské zemiakové hody

Na Bzinách sa  konal prvý  ročník Zemiakových hodov, ktorý bol spojený s Memoriálom Jána Beňuša st..

Bzinských zemiakových hodov sa zúčastnili 4 súťažné družstvá (Bziny, Hruštín, Košice a Žilina). Každý tím pripravoval svoje tradičné jedlo. Košice pripravovali slivkové gule a zemiakové šúlance. Žilina varila zemiakovú polievku, Hruštín pripravoval kuľajdu, Bziny  kotlíkový guláš. Podmienky na prípravu jedla boli sťažené, pretože sa varilo vo vonkajšom prostredí. Ale nakoniec to všetci veľmi šikovne zvládli a jedlá boli veľmi chutné. Pokrmy hodnotila komisia, ktorú tvorili  traja členovia: zástupca Wilkovíc, predsedníčka občianskeho združenia Chuť ŽIŤ Mgr. Mariana Beňušová, a gurmán z Hotela Autis, Vysoké Tatry František Turek, ako profesionálny cheefmajster.

Na Zemiakové hody boli prizvaní aj viacerí remeselníci, ktorí prezentovali svoje výrobky. Pre deti tu boli pripravené rôzne atrakcie a deti si ich v plnej paráde užili. O hudobnú zábavu sa postaral DJ Aifel.

Počas celého popoludnia sa striedali rôzne hudobné skupiny a žánre. V programe vystúpili  folklórny súbor zo Žaškova, s modernou hudbou Ivana Záňová a deti zo Bzín, ktoré sa pripravovali v komunitnom centre obce Bziny pod vedením riaditeľky Daniely Giertliovej - Bachyncovej.

Počas celého podujatia sa konal  futbalový turnaj pánov. Súťažili tri družstvá: Medzibrodie, Bziny a Wilkovice. Bziny ukázali, že futbal vedia hrať srdcom a získali prvé miesto.

V príprave zemiakových jedál sa Bzinám podarilo obsadiť štvrté miesto. Na prvom mieste skončilo družstvo zo Žiliny. Druhé miesto obhájili Košice a na treťom mieste skončilo družstvo z Hruštína.

Vo večerných hodinách prebiehala oldies party. O skvelú zábavu do skorých ranných hodín sa postaral DJ Aifel.

Na záver podujatia sa starosta obce Bziny zo srdca poďakoval všetkým organizátorom a spoluorganizátorom. Jeho veľké ďakujem patrilo predovšetkým pracovníkom obecného úradu a komunitného centra pod vedením p. Giertliovej -Bachyncovej. Za pomoc pri príprave celej akcie, občanom obce Bziny a ostatným účastníkom a súťažiacim za účasť na danej akcii. Zároveň vyjadril presvedčenie, že sa túto akciu podarí zorganizovať aj na budúci rok.